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Amendment to the Buller District Council general bylaw  

NZS 9201 Part 4 Trading in Public Places 

 

 

Section 301 Definition and Interpretation 

 

401.1 Itinerant Trader includes any person who, not having been continuously 

resident in the district under the jurisdiction of the local authority for a period 

of at least 6 calendar months immediately preceding, or not owning, or not 

having entered into a binding lease in writing of his business premises in such 

district for a period of at least 6 calendar months, carries on or engages in 

any business in such district involving the sale or exposure for sale in any 

premises in the said district, and whether by himself or by any other person 

employed by him, of any goods, wares or merchandise but shall not include 

any hawker as above defined or any keeper as above defined or any 

keeper of a mobile or travelling shop or any bona fide commercial traveller 

who deals only with or solicits orders only from persons, firms, or companies 

carrying on business within the district aforesaid, as retailers of, or as 

manufacturers for sale of, articles manufactured from goods, wares, and 

merchandise similar to those sold by the commercial traveller, or by him on 

behalf of his employer or employers. 

 

402.1 Licence required 

No itinerant trader shall sell or offer or expose for sale any goods, wares, or 

merchandise whatsoever without having first obtained a licence from the 

local authority authorizing him to do so. 

 



402.2 Such application shall be in an appropriate form as set out in 403 and the 

applicant shall with the application furnish such evidence of good 

character as the local authority may require. 

 

402.3 Every itinerant trader’s licence shall be in an appropriate form as set out in 

404 and shall remain in force for the term of 1 year from the day of issue 

thereof and no longer. 

 

405.1 Refund of Licence Fee 

If during the continuance of any such licence the licensee named therein 

shall remain continuously in business in the district aforesaid for a period of 

not less than 6 months, the licence fee paid by him as aforesaid in respect of 

the licence in force during such period shall be refunded. 

 

 

 
 


